Flere undersøgelser viser, at håndarbejde har mange gavnlige effekter for os mennesker. Udover at vi får et større læringsudbytte når vi f.eks. tager noter med hånden, kan det også virke afstressende.

Generelt kan håndarbejde, hvad end det er lugning, farvelægning, madlavning eller hækling, være med til at minimere stress i hverdagen. Håndarbejde bevirker nemlig at man lader sig opsluge og dermed fordyber sig, hvilket er en komponent til trivsel og glæde.

Anne Kirketerp, kunsthåndværker, håndarbejdslærer og psykolog, har gennem 20 år studeret hvad der sker i hjernen, når vi bruger vores hænder. Hun fortæller blandt andet om “meningsfuld selvforglemmelse”, som er det der sker, når man bliver opslugt og er i fuld fordybelse. Det gør, at man kommer i flow og glemmer tid og bekymringer. At være i flow giver energi, positive emotioner og nærer os. 

I forsøget på at skabe en hverdag uden stress, er håndarbejde nemt at gå til. Det behøver ikke at være et større strikkeprojekt eller simremad i køkkenet hele dagen. Mindre kan også gøre det.

Jeg har samlet 5 afstressende opgaver, der kan medvirke til kvalitetstid med dig selv (eller andre), ro og kreativ fordybelse. 

1 | Lær at hækle

Lad dig opsluge at et hækleprojekt. Er du ny eller har du bare brug for et simpelt projekt, kan du starte med at hækle dine egne bomulds-karklude. Udover at hækling skaber fordybelse, har karkludende også de fordele, at de ikke er fyldt med plastik, som de farvede engangsklude vi typisk anvender. De holder længe og kan vaskes mange gange. Derudover kan du få dem i lige den farve du ønsker dig eller bruge dem som en værtindegave.

Opskrift på karklude: her

2 | Køb en fysisk kalender 

Brug en fysisk kalender til dine daglige to-do’s. Udover at du vil opnå en afstressende følelse ved at bruge en kulgepen, viser undersøgelser også, at folk der skriver i hånden, behandler information bedre og husker indholdet længere. Skrivning forbinder dine tankeprocesser med de oplysninger du behandler, og skaber en dybere forståelse af arbejdet, hvilket hjælper det til at sidde fast i hjernen. 

Du kan downloade I’M A DOER’s gratis templates og komme i gang med det samme: her

3 | Skriv et brev

Skriv et brev til en kær ven, et familiemedlem, din kollega eller den fremmede der pludselig var der.
Lav dig en god kop the, tænd stearinlys, sæt dig behageligt og find pen og papir frem.
Jeg er sikker på, at et håndskrevet brev bringer smil og glæde hos modtageren.
Spred den gode do’er mentalitet og fortæl vedkommende hvorfor han/hun fortjener et par ord.

Vær med i I’M A DOER’S udfordring og skriv et brev: Læs artikel

4 | Kryds og tværs

Det giver en stor tilfredsstillelse at løse krydsord. Derudover er det god hjernegymnastik som hjælper med at holde den skarp. 

5 | Mal/Farvelæg

Farvelægning har vist sig at være mere end blot en leg for børn. Det har nemlig en terapeutisk effekt og kan føre til et stadie af indre ro. Derudover åbner det op for vores fantasi og kreative side. 
Især Mandala-tegningerne er blevet meget populære – og bruges hyppigt til ro og fordybelse.
Du kan købe dine egne malebøger her (reklamelink) 

Hvilket projekt vil du kaste dig over?