Stifter af ChefMade: JACOB BÜLOV ESPENSEN

”Folk har ofte sagt til os, at vi har sprunget over, hvor gærdet er lavest. Det har jeg ikke noget imod. Jeg gider ikke vente fem år – det er sjovere bare at komme i gang.”


Hvem er du? Hvordan vil du karakterisere dig selv?

Jeg er egentlig bare sådan en, der gør ting – en do’er. Jeg griber det, som er foran mig og reagerer hurtigt på mine impulser. Men samtidig er jeg meget tænkende. Jeg sidder ofte og filosoferer over livet, f.eks. når jeg er ude at køre. Derudover er jeg super struktureret. Det har jeg fra min kokkekarriere. Det er alfa og omega hele vejen igennem. Det nytter ikke, at du som det allersidste sætter en fond over. Den tager jo flere timer at lave. Du begynder heller ikke at hakke purløg til service, så snart du møder ind. Du begynder med de smarte ting først. Ting som skal stå i lang tid. Så er de væk, og du kan starte på mere krævende opgaver. Det har jeg taget med mig videre i min selvstændige færden.

Hvad er din baggrund?

Jeg er udlært kok fra en af landets bedste restauranter, Restaurant Koch. Jeg vidste hurtigt, at jeg skulle være selvstændig. Allerede under uddannelsen begyndte jeg at lave små selskaber sammen med min gode ven Christian Erfurt. Vi lavede en masse pop-up hjemmerestauranter i min lejlighed, hvor vi skrev: “Kom og spis, tre retter, 150 kr” og så kom der 30 mennesker. Det gjorde, at vi fik opbygget et kundekartotek, som senere blev platformen for ChefMade. Da jeg blev udlært, valgte jeg at rejse rundt i verden for at dygtiggøre mig og finde min egen stil. Da jeg kom hjem, hjalp jeg med at åbne ‘Ren & Stærk’ i Mejlgade samtidig med, at Christian og jeg havde bygget videre på private dining delen og startet ‘Entré Dining’, som vi kaldte det. I løbet af tre et halvt år sagde vi nej til 17.633 kuverter i Aarhus-området. Der gik det op for os, at der var et hul i markedet.

Hvordan blev Entré Dining til ChefMade?

Idéen var nem at få og skitsere. Det var langt sværere fra idé til handling. Min partner, Christian, gik all in på virksomheden Be My Eyes. Det havde jeg fuld forståelse for. Det var et drømmescenarie for ham. Men det betød, at jeg skulle finde en ny partner. Det tog mig over et år at finde den rigtige. Min kæreste sagde: “Du bliver nødt til at finde en, der er din komplette modsætning. En som kan kompensere for dine svagheder og omvendt.” Jeg mødte så Christoffer Tellefsen under Northside, hvor jeg fortalte ham om idéen. Jeg havde egentligt været gode venner med ham gennem lang tid. Men nogen gange kan man ikke se skoven for bare træer. Han skrev dagen efter: “Kommer du ikke lige ud på kontoret?” Det medførte, at vi i sensommeren 2016 begyndte på at bygge ChefMade.

Hvad er din rolle og hvad er Christoffers?

Først og fremmest er Christoffer den 100 % rigtige for mig. En bedre partner og ven skal man lede længe efter. Christoffer har 100 % CEO kasketten og står for driften, for jeg kan slet ikke være i den rolle. Jeg ville miste al min energi som person. Man skal vælge sine kampe for at vinde krigen. Min rolle har ændret sig meget. Fra at være over det hele, er mit primære fokus nu salg, nye restauranter som skal ind på ChefMade, udvikling af konceptet og marketingstiltag.

Har du altid været god til at eksekvere dine idéer?

Ja! Min styrke er, at når jeg endelig går i gang, så ved jeg, hvad jeg har gang i. Jeg er sikker på mit koncept og har en passion for det. Jeg ved godt, at intet starter, som det slutter. Konceptet udvikler sig, fordi du lærer, af de fejl du gør og de erfaringer du får. Jeg tror overhovedet ikke på en forretningsplan. Tænk at sidde og skrive 48 sider, det er jo et projekt i sig selv. Læg en struktureret plan, uddel opgaver, hav de rigtige på holdet og eksekver så.

Hvordan eksekverer du dine idéer?

Jeg har en blok ved siden af hovedpuden. Jeg får altid skæld ud af min søde kæreste, fordi jeg så tænder lyset. Der skriver jeg alt det ned, jeg har i hovedet, og vender det når jeg kører bil. Hvis jeg får en idé, når jeg er ude at køre, ringer jeg typisk til Christoffer og vender den med ham. Min erfaring er, at du skal smede, mens jernet er varmt. For det er dér, idéen er i sin reneste form. Har jeg fået en idé aftenen inden jeg møder på arbejde, samler vi holdet, når vi møder ind, og fortæller dem om den. Hvis de griber den, sidder vi og leger lidt med den og brainstormer løs. Så går vi en tur rundt om blokken, renser hovedet og taler om alt andet end arbejde. Når vi er tilbage, kigger vi på det igen og sorterer det væk, der er fjollet. Så går vi ellers igang…

Så I rykker hurtigt?

Ja! Hvis der går en uge, så glemmer du halvdelen af det, du har tænkt. Jeg har et par gange ventet for længe. Så ender det med, at jeg har overtænkt det og mistet gnisten. Så snart du får en idé så kør! Det er der, du har energien og, som nævnt tidligere, at idéen er i sin reneste form. Det er også vigtigt, at man får uddelegeret opgaverne til de rigtige. Det ikke er mig, der skal tage fat i programmøren og forklare ham hvordan og hvorledes. Det skal være ham, der har forstand på det. Holdet er det vigtigste, du skal være dækket ind på alle punkter. Man skal kunne give ansvaret videre, stole på sine medarbejdere, se dem vokse med opgaverne og se dem eksekvere.

Hvor kommer dit drive fra?

Man er født med det. Det er ikke noget du kan læse dig til. Det har altid været i mit sind. Jeg har ikke været omgivet af kreative mennesker i min opvækst, men det har jeg til gengæld i kokkenverdenen. Jeg kan huske, at jeg stod i mine forældres køkken som 6 årig og udviklede og skabte mine egne retter. Udvikling og kreativitet giver mig et kick – dét at udvikle virksomheden, mig selv og vores medarbejdere. Jeg tror, at hvis du udvikler dig som person indenfor dit arbejdsområde, så udvikler din virksomhed sig også. Det er med til at løfte det til næste niveau. Kreativitet og udvikling hænger sammen. Du kan ikke have det ene uden det andet.
Derudover er jeg konkurrencemenneske. Hvis du møder kl. halv syv, så møder jeg ind kvart over seks. Jeg vil vinde i det hele. Det kan både være en velsignelse og en forbandelse.

Har det været en udfordring at investere så meget tid i virksomheden ift. venner og kærester?

Nej. Jeg kommer fra kokkeverdenen, og der siger man nej til alt. Da jeg var udlært, havde jeg mistet 75% af mine venner. Du finder så også ud af, hvem dine sande venner er. Så det var jeg fuldstændig forberedt på. Derudover er det vigtigt, at finde den rigtige partner i sit liv. Det har jeg fundet i Christina. Hun er min ‘Muse’, min klippe og min sikre havn når der er stormvejr i livet og bølgerne går højt. Hun er min kæreste, bedste ven og ikke mindst rådgiver. Kommunikation er alt. Ingen dumme overraskelser. Især ikke når man også har et barn. Et godt råd, jeg fik af vores investor og min mentor, Morten Larsen (Stifter af Hungry Group, red.): “Tag ejerskab over kalenderen”. Det giver en kæmpe frihed. Som iværksætter skal man også turde at tage fri. Du bliver en bedre kollega, far og kæreste af at huske dig selv og få ladet op.

Er det ikke kompliceret at starte selv, hvis man i virkeligheden bare ved noget om mad?

Det handler bare om at gribe tingene og komme igang. Du gør det selv til hvad det er. Brug de evner, du ved du har. Udvikl dig derfra og team op med de rigtige. Du vil lave fejl, men så lærer du af det og bliver bedre. Du kommer videre, laver nye fejl og kommer videre igen. Man skal ikke være så bange for at fejle. Fejl er det ultimativt vigtigste, det er den eneste måde vi kan blive bedre på.

Det lyder til, at det hele har haft en naturlig udvikling?

Folk har ofte sagt til os, at vi har sprunget over, hvor gærdet er lavest. Det har jeg ikke noget imod. Jeg gider ikke vente fem år – det er sjovere bare at komme i gang.

Tre hurtige til Jacob

ChefMade

Kort & Godt

ChefMade er en onlineplatform, som tilbyder et udvalg af landets bedste restauranter. De sender deres dygtigste kokke hjem til dig i privaten og serverer til din middag. Så du kan indtage værtsrollen og nyde en aften uden stress.

Mere

Instagram:
@chefmade_dk

Facebook:
@chefmadeDK

Website:
www.chefmade.dk

En god app

‘Podio’.

En godt råd

Jeg har to. De opsummerer mit liv meget godt og er stærkt motiverende for mig. William Blake skrev: “He who desires, but acts not, breeds pestilence”. Det er mørkt og brutalt, men det er sandheden. Ønsker du noget, skal du kæmpe for det. Det andet er: “I can accept failure, but I can’t accept not trying”.

Forbillede

Jimmy Iovine, som skabte Interscope Records. Slå ham op. Den mand er kongen! En anden er Morten Larsen. Det er super corny eftersom han er vores investor, men han har min største respekt. Man skal lede længe efter en mere inspirerende og motiverende person, som samtidig er et fantastisk menneske og pisse sjov.

 

Udgivet den 10. april 2018