Ken er 34 år og bor i Bredballe uden for Vejle. At være entreprenant har været en stor del af hans opvækst, da begge forældre var selvstændige. Ken står i dag bag flere virksomheder som Meedor, Inzeit, Wallmob og senest Lunar Way.
Twitter:
“Det er godt betalt at få nogle learnings, inden man starter som selvstændig. Min tid ved Bestseller har været priceless for mig i dag. Der lærte jeg at opbygge en virksomhedskultur.”
Ken startede sit første firma som 18 årig og har siden fyldt CV’et med en række succesfulde koncepter. Senest den visuelle banking app “Lunar Way”, der håndterer dine penge på en nytænkende måde.
Fortæl lidt om dig selv – hvor kommer du fra?
Jeg er vokset op med to brødre, og forældre der var selvstændige. Fordi de var det, har vi flyttet en del frem og tilbage alt afhængig af, hvor deres firma var. Jeg har gået på seks-syv forskellige folkeskoler og boet mange steder i landet, så man kan vel godt kalde mig for et nomade-barn i de yngre år…
Hvilken branche var dine forældre i?
Mine forældre var opportunistiske selvstændige. De har lavet alt fra tekstil til ejendomme. Deres opportunistiske tilgang er nok også den, jeg selv har… Det stod ikke skrevet i kortene, at jeg skulle lave noget, der har med banker at gøre. Heller ikke for et år eller to siden. Om otte eller ni år laver jeg nok noget andet.
Hvornår stiftede du første gang selv bekendtskab med iværksætteri?
Jeg startede mit første firma, da jeg var 18 år. Det var med et par kammerater fra handelsskolen. Som det oftest er, med det første man laver, var det helt håbløst og uden nævneværdig succes. Det var en webshop, der solgte tracking devices. Vores tese var, at man skulle kunne spore alt igennem vores website. Men det var en kort fornøjelse, mens vi studerede.
Har du siden da beskæftiget dig med iværksætteri?
Nej, kort tid efter handelsskolen kom jeg til Bestseller, hvor jeg var i seks år. Jeg startede som sælger, blev efterfølgende brandmanager og derefter international retail manager. Det var en cool tid.
Hvordan kunne det lade sig gøre uden en videregående uddannelse?
Jeg søgte det fra scratch. Min kæreste var ved Bestseller, og synes det var fedt, så det prøvede jeg også. Jeg ved ikke, om det er på samme måde i dag, men det fede ved Bestseller dengang var, at de vægtede personlighed lige så højt som baggrund og CV. Jeg endte med at arbejde i tøjbranchen uden at have erfaring med tøj eller en relevant uddannelse til det. Min eneste uddannelse er handelsskolen. Jeg var trainee og skulle være det i to år, men efter 60 dage blev jeg spurgt, om jeg ville være sælger. Så jeg blev sælger en periode, derefter brandmanager og så startede vi en nyt brand, hvor jeg fik lov til at være international retail manager. Det var en fantastisk tid ved Bestseller.
Kan du anbefale, at man har et job, inden man springer ud i det?
Det er godt betalt at få nogle learnings inden man starter som selvstændig. Min tid ved Bestseller har været priceless for mig i dag. Der lærte jeg at opbygge en virksomhedskultur. Man skal ikke starte for tidligt. Det er klart, at hvis man har en magisk idé, et godt team omkring sig og planeterne står i en lige linje, så er det bare at køre på. Men der er noget rigtigt i at gå ud og få erfaring først.
Hvordan opstår dine idéer? Er det nogle du fremtvinger eller opstår de naturligt?
Det er naturligt, men det er selvfølgelig altid influeret af et eller andet. Jeg synes ofte, det kommer af, at man er ude at rejse, læser bøger eller links fra teknologi. Jeg bliver inspireret fra forskellige steder og kobler det sammen. Peter Thiel, som er en kendt tech investor, snakker meget om “complex coordination”. Hans tese er, at det meste egentlig er opfundet. Så det handler om at sammensætte ting på nye måder og dermed lave nye produkter og koncepter. Det er vildt inspirerende at tænke på den måde.
Er det også sådan, du har tænkt ift. Lunar Way?
På en måde ja. Han har også en teori, der siger, at det ikke altid handler om at være først. Det handler om at gøre tingene på den rigtige måde. Det bedste eksempel er Facebook, som ikke var det første sociale netværk. Der var både Friendster og MySpace, men Facebook var de første der løste identitetsproblemet – nu skulle man pludselig hedde sit rigtige navn. Google var heller ikke den første søgemaskine, der var både AltaVista og Yahoo, men Google var den første, der løste det med maskinesøgning. Listen fortsætter… Tesla er heller ikke den første elbil osv.
Hvordan opstod idéen til Lunar Way?
Det er en kombination af egne erfaringer med banker på godt og ondt… Jeg er forundret over, hvordan der kan være så stor forskel på, hvordan man bliver behandlet. Når det går dårligt, bliver man nærmest talt ned til. Når det går godt, bliver man taget imod med åbne arme, kyshånd og chokolade.
‘Hader’ er et stort ord, men jeg har et negativt syn på den bank, der findes i dag – eller den måde bankerne drives på. Bankstrukturen og banksystemet er håbløst gammeldags. Dét sammenkoblet med uanede mange historier i netværket om hvordan folk er blevet behandlet af banker… Bankfolk der ringer til forældre og fortæller, at deres datter har overtræk, selvom datteren er 24 år. Det er håbløst og faktisk også ulovligt. Et andet eksempel er, når bankfolk fortæller folk, at de ikke må bruge de penge, de har stående, fordi det er bedre at lade dem stå til trange tider. Der er en generel bedrevidenhed fra bankerne om, hvordan man skal leve sit liv. Derfor lå et opgør med den klassiske bank nok og ulmede – og pludselig var mulighederne der.
Hvilke overvejelser gør du dig, inden du kaster dig ud i et projekt?
Det første er altid at scoute. Hvad er der ellers? Er der lignende koncepter? Er der noget på vej? Hvordan ser det ud i resten af verden? Hvordan er det i USA – som oftest er foran Europa. Altså et hurtigt view på om andre laver det samme, eller noget der ligner det. Jeg prøver at tænke lidt længere: “Hvordan kan man differentiere sig, fra det man gerne vil konkurrere imod?” Det er blevet svært bare at starte noget, som allerede findes. Det får mig til at tænke på bogen “Play Bigger”. Den handler om begrebet “categori design” – du designer en kategori. Deres tese er, at hvis du skal lave en virkelig succesfuld virksomhed, skal du forestille dig en trekant. Den ene side er verdens bedste produkt, den anden verdens bedste team og den sidste er verdens bedste kategori. Kategorien skal du selv finde på ligesom de to andre. Hvis ikke du redefinerer en kategori, så vil du aldrig blive markedsleder. Vi bliver f.eks. ikke markedsledende bank i Danmark, det er der andre til. Men vi er teknisk set heller ikke en bank. Man skal opfinde en kategori, som man kommer til at eje. Det er sådan nogle ting, der er spændende i overvejelserne, inden man starter noget.
Fortæller du åbent om dine idéer?
Ja, til alle jeg kan. Den gamle teori om at man ikke kan fortælle sin idé til nogen, fordi de stjæler den, er en kæmpe fejl. Alle har idéer til et eller andet. Anthony Robbins har sagt: ”Hvor ofte har man ikke haft en god idé for så seks måneder senere at finde den ude i verden. Den eneste forskel, på dem der lavede den og dig, er, at de gjorde noget ved det.” Idéer er nul værd. Det handler om at fortælle den til så mange som muligt og få den valideret. Når den så er valideret, er næste step at finde folk, der er med på den. Man kan ikke bygge noget selv. Man bliver nødt til at have nogle Co-Founders eller et team i starten.
Har du et fast team du bruger eller?
Tidligere var det forskelligt fra projekt til projekt. Men jeg har to Co-Founders til Lunar Way, og vi er ret sammentømret og har også nogle idéer udenfor det, som vi laver nu. Så jeg tror, vi fortsætter.
Netværksgrupper – har du dyrket det?
Ja, men jeg er super dårlig til det. Det er lettere nu, hvor jeg får et større og større netværk. Det er oplagt, hvis du sidder med en god idé og ikke aner, hvem du skal snakke med. Så bliver du nødt til at skulle ud til det hele: pitches, konkurrencer og netværksevents. Det er med at komme ud til så meget som muligt, for det er dér, man får netværket
Hvis jeg står som ung iværksætter og skal i gang – hvad er så det første, jeg skal gøre?
Vend idéen med så mange som muligt. Få den valideret. Find nogle der vil lave den sammen med dig – evt. nogle med lidt erfaring som du kan sparre med. Jeg har selv mærket, at det er en god idé at partne op med nogle, der har noget erfaring og kender de første steps.
Udgivet den 4. september 2017
Tre hurtige
En god app
Evernote – jeg er en sucker for alt, hvad der hedder produktivitets apps.
En godt råd
Jeg har to. Pablo Picasso har en quote der hedder: ”Action is the foundational key to all success”. Det handler om at gøre det – ikke bare snakke om det. Der er rigtig mange der snakker: ”Jeg kunne godt tænke mig”, ”Jeg gad godt” og ”Hvor kunne det bare være fedt”, men med action kommer der et outcom uanset hvad.
Det andet er af Benjamin Disraeli: “Action may not always bring happiness, but there is no happiness without action”. Det handler om, at der er ikke nogen happiness uden action. Der er ingen garanti for, at det bliver godt, men det bliver aldrig godt, hvis du ikke gør det.
Forbillede
Peter Thiel.