JONAS HINGE THOMSEN
JONAS HINGE THOMSEN 13 år og stifter af @jonas.catering Fotocredit: Go’ morgen Danmark Jonas er 13 år gammel, går i 7. klasse og har under
Jeg hedder Emma Hamann, jeg er 29 år og kommer fra en lille by, der hedder Them – (ja, det er også der Them ost er fra) – som ligger 10 km syd for Silkeborg. Jeg har boet i Aarhus siden, jeg begyndte at læse til lærer i 2012. Nu driver jeg caféen ‘Hamanns’, som åbnede i august 2019.
Jeg har drømt om at have min egen café, siden jeg var helt lille. Samtidig har jeg dog også haft en stemme i baghovedet, der sagde: “Ja, ja, men det ved du godt, ikke kan lade sig gøre – for hvordan gør man lige det?”. Så jeg startede på lærerseminariet, men allerede i første praktik, kunne jeg mærke, at det ikke sagde mig noget. Men jeg er ret meget pligtopfyldende og gjorde uddannelsen færdig, fordi jeg tænkte, at jeg jo skulle have noget at falde tilbage på. For hvad nu hvis det ikke lykkes med den café? Mens jeg studerede begyndte jeg at lede efter lejemål. Det viste sig at være en rigtig god idé at starte på, fordi det er jo et stort virvar! Skal man leje? Købe? Skal jeg kende nogen? Hvilke rettigheder har jeg? Hvad siger loven? Kommunen? Hvilke krav? Og hvis man skal gøre det efter bogen, kan det jo nærmest ikke lade sig gøre. Så jeg måtte misse et par forlæsninger på seminariet, fordi jeg skulle ud og se lokaler. Det var jeg bare nødt til.
Vi har altid gået frygtelig meget op i mad i vores familie. Vi studerer og undersøger alt der vedrører mad. Når vi er på ferie, især storbyferier, så får vi ikke besøgt så mange kirker… Det er mere sådan noget: “Jeg har hørt om det her bageri” eller “de her foccaciaer skulle være for sindssyge”. Vi er bare utrolig madglade og går alt for meget op i det.
Det er egentlig lidt sjovt, fordi jeg opfatter mig selv som én, der har brug for struktur, tryghed og faste rammer. Jeg har altid haft hjemvé, og jeg sov inde hos min mor og far indtil, jeg gik i 9. klasse. Jeg ville også helst på den samme campingplads, når vi skulle på ferie. Så det er måske en lille smule mærkeligt, fordi jeg overhovedet ikke vil bruge de ord om at være caféejer. Men jeg kan huske, at vi lærte om “zonen for nærmeste udvikling” på lærerseminaret, som går ud på, at man tør træde et skridt længere ud eller afvige lidt mere, når man har en god og tryg base at komme hjem til. Dét har mine forældre altid været.
Samtidig er jeg meget nysgerrig og elsker at eksperimentere. Dét får jeg jo lov til som selvstændig. Derudover er både min far, mor og storebror selvstændige. Så det har nok også præget mig lidt.
Min far har eksempelvis været god til at sige: “Hvad er de værste der kan ske? Hvis det ikke går, hvad så? Så kan du bare lukke, men så har du prøvet det og står ikke som lærer om 30 år og tænker: ‘fuck jeg skulle have åbnet den café’ “.
Og det er jo rigtigt. Ja, jeg har spyttet frygtelig mange penge i det – alt hvad jeg ejer og har – men så må jeg tage den der fra. Det er virkelig en kliché at sige, at man kun lever én gang, men det er fandme nu det gælder.
Det er i øvrigt Emmas mor, der står bag de fine blomsterdekorationer på caféen.
Ja, det er det. Jeg har altid en idé om noget, og så præsenterer jeg det f.eks. for min mor. Så siger hun måske: “Ej! Det er ikke sæson for radiser nu. Prøv med vindruer”. Jeg har selv et udgangspunkt, som jeg så tester på familie og venner.
Det er jo alle mine livretter på menukortet. Vi har lige fået to nye frokostretter, som jeg er ret vild med, men jeg elsker virkelig også risgrøden… Det er svært! Jeg kommer hele tiden i tanke om en anden ret, som også er god. Det hele er jo bygget op omkring al min yndlings mad, så det kommer også lige an på, om man har sovet godt, og hvad man lige har brug for.
(Pssst: Jeg (Anne-Mette) kan virkelig anbefale deres ristet broccoli brød – det er så svampet og består af 80% grøntsager og ingen fedtstof).
Bl.a. Sofie Linde. Jeg synes, at hun er SÅ god til at være sig selv. Det er vi alt for mange, som er dårlige til. Derudover er jeg inspireret af alle iværksættere. Det mener jeg virkelig.
Jeg henter inspiration alle steder. Selvfølgelig på Pinterest og Instagram, men det kan også være, at jeg ser en ret i ‘Go’ morgen Danmark’ og tænker: “Gud! Der er noget lyserødt på – dét skal jeg også have”.
Jeg har rigtig mange drømme og tanker, men lige nu er jeg her og hviler i det. Det er nok også på baggrund af, at vi har lille Asta, så jeg ikke rumme mere. Men jeg vil da gerne udvide det på den ene eller anden måde. Ikke nødvendigvis ved at åbne flere caféer. Jeg går og leger lidt med nogle andre tanker. Og så skal vi selvfølgelig have nogle flere børn.
JA! Og det har hjulpet mig hele mit liv: “Man gør det så godt man kan, og så er der ikke nogle der kan forlange mere af en”. Det har min far altid sagt til mig, når jeg skulle til eksamen, fordi jeg var hunderæd og gerne vil have 12. Den sætning har jeg brugt mange gange i livet: “Du gør det bare så godt, du kan”.
JONAS HINGE THOMSEN 13 år og stifter af @jonas.catering Fotocredit: Go’ morgen Danmark Jonas er 13 år gammel, går i 7. klasse og har under
KATRINE LEE LARSEN Founder & CEO af Copenhagen Cartel Fotograf: Frederik Heller Katrine Lee Larsen brillerede torsdag aften i bedste sendetid, da hun blev kastet
MAMMIS GELATO @mammisgelato Mammis Gelato er en århusiansk isbutik, startet af Helle og Michelle, der også er mor og datter. Det er en historie om
EMMA HAMANN @hamanns_emma1990 Blot tre uger inden Emma skulle åbne dørene til sin store drøm, fandt hun ud af, at hun var gravid. Nyheden medførte
DITTE JULIE JENSEN @dittejuliejensen Månedens doer er den energiske, farverige og talentfulde kagebogsforfatter, foredragsholder og iværksætter: Ditte Julie. Som det helt tydeligt ses på hendes
LIV JOHANSEN @livness.dk Månedens DO’ER er skønne Liv Johansen, der for bare to måneder siden startede sit hjertebarn: “LIVNESS”. Et community, der har til formål